Er i der?
Sommeren er forbi. De fem venner fra efterskolens psykologihold har ikke snakket sammen, siden de sluttede på skolen. Nu mødes de på facebook - eller det vil sige, Mirabella, Rebekka, Tobias og Valdemar mødes her, men hvad med Johan? Hvorfor svarer han ikke, når de ringer og skriver til ham?
Det begynder sådan her:
Tre måneder senere kender vi Bella, Beks Tobi og Valde som vores egne venner gennem de hundredvis af beskeder, de har skrevet til hinanden om deres liv - sammen og hver for sig.
Gyldendal 2010
Medforfattere: Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved og Alberte Winding
Lektørudtalelse
Anvendelse/målgruppe/niveau
Ungdomsroman fra 13 år om efterskolevenskaber, forelskelse og selvmord. Romanen er skrevet af fire kendte danske børnebogsforfattere og er oprindeligt udgivet på Facebook indlæg for indlæg
Beskrivelse
Romanen udspiller sig på Facebook, hvor fire efterskolevenner - Mirabella, Rebekka, Tobias og Valdemar - prøver at holde kontakten efter 9. klasse. De hører ingenting fra vennen Johan, men finder snart ud af, at han har forsøgt at begå selvmord. Spændende og velskrevet roman med et meget autentisk præg. Hovedtrækkene er aftalt på forhånd, men ellers har forfatterne skrevet uafhængigt af hinanden. Historien fungerer fint som bog og holder sit fokus og spændingsniveau hele vejen igennem. Der går lidt røverhistorie i den afsluttende menneskejagt, og man får aldrig helt at vide, hvad Johans problemer går ud på. Det betyder nu heller ikke så meget, da det er de fire skrivende hovedpersoner, der bærer historien med deres sjove, følsomme og ærlige indlæg. Sproget er levende teenagetalesprog, som man møder det på nettet
Sammenligning
Blog- og facebookromaner har eksisteret for voksne i et par år. For unge findes der fx Carrie CPH, som inddrager Myspace, men dette facebookprojekt for unge er det første af sin slags
Samlet konklusion
Spændende og læseværdig ungdomsroman, der både udspiller sig og er forfattet på Facebook. De korte afsnit, det autentiske miljø og levende sprog vil måske også appellere til mindre læsevante unge.
Lektør: Pia Boisen Michelsen.
Anmeldelse i METRO-EXPRESS onsdag 9. juni 2010
Fire forfattere aftaler en histories hovedtræk og lader den derefter udvikle sig på Facebook (fra september til november 2009) som korrespondance mellem fire venner, der har mødt hinanden på efterskole. Resultatet er en levende, hurtig ungdomsfortælling i autentisk og jævnligt morsomt sprog med rappe replikker, der vellykket formidler såvel afsenderens sindsstemning som handlingens fremadskriden.
Tobias og Valdemar går i gymnasiet, Rebekka går på handelsskole, Mirabella arbejder i Netto, og så er der en femte medspiller: Johan – også fra efterskolen. Under en seance på efterskolen, hvor de fem fortalte hinanden deres mest pinlige hemmelighed, var Johans klart den klammeste og måske en tragisk del af hans skæbne. De fire venner undrer sig over, at han ikke dukker op i Facebook-fællesskabet, men får at vide, at han er kommet på en lukket psykiatrisk afdeling.
Det bekymrer dem, og de beslutter at gennemføre en redningsaktion. Det viser sig dog ikke at være nødvendigt – i første omgang. Det er dog ikke handlingen, men det jordnæresprog, optimismen og ikke mindst venskabet og især de unges hurtige, spraglede metaforer og malende replikker, der bærer romanen.
BIRTE STRANDBY/BOGVÆGTEN.DK
Boggnaskeren
De fire forfattere Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff startede med at oprette en gruppe på facebook og det er dialogerne mellem dem som nu er trykt som roman.
Romanen handler om fem efterskole venner, som efter endt efterskoleophold opretter en facebookgruppe, for at holde kontakten ved lige.
Man får et meget realistisk indblik i de 4 venners problemer og bekymringer, og de er hudløst ærlige overfor hinanden.
Mange af deres samtaler handler om den femte ven Johan, som de ikke kan komme i kontakt med. Det viser sig at han har fået et psykisk sammenbrud og er indlagt på Psykiatrisk Afdeling. De fire venner planlægger at befri ham, deres befrielse ender i kaos.
Anmeldelse i Berlingske Tidende, fredag den 11. juni 2010
Af Kari Sønsthagen
Fire forfattere fyrer den af
4 af 6 stjerner
UNGDOMSROMAN. Ungdomsroman lader læserne blander sig i skriveprocessen.
»Er I der?« gjaldede det på nettet i 2009, nærmere bestemt på Facebook. Og det endte som en roman med undertitlen »En facebookroman«.
Måske lige lovligt poppet, men hatten af for forfatterne Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff, som har fået det næsten optimale ud af de særlige skabelsesvilkår og skrevet en dirrende og nærværende spontanroman. De rådede over hver deres person. Alt blev fra start lagt ud på nettet til kritik og indspark fra ukendte læsere, mens romanen skred frem, uden at handlingens gang eller slutning var fastlagt på forhånd.
Donslunds person Rebecca er Salander-Pippi-agtigt råstærk og skrøbelig, Ringtveds Tobias en tænksom, »dyb« musiker-in-spe, Windings Mirabella/Bella melankolsk og naiv superhumanist og Zimakoffs Valdemar drengerøv og sexfikseret. Inden sommerferien afslutter de efterskolen sammen med en femte person, Johan. Han skylder Bella penge, og da hun ikke kan få fat på ham, søger hun de andres hjælp, hvilket skyder en to og en halv måneders tour de force på følelser og dramatik i gang, skabt med lige dele turbo og sjovt selvopfundne ord.
Vilde aktioner
De kommer med vidt forskellige baggrunde og bor spredt. Rebecca og Tobias langt fra hinanden i Jylland, Valdemar i Nordsjælland og Bella i København. Derfor mødes de mest på nettet. Valdemar og Tobias er startet i gymnasiet, Rebecca tager HHX, mens Bella holder tænkepause bag kassen i Netto. Da de finder Johan i store problemer, føler de, at de må gøre noget og opildner hinanden til de vildeste aktioner, udført med mildt sagt vekslende held.
Det meste er spøjst og spændende fortalt, men Facebook-illusionen brydes, når de fire mødes i »virkeligheden«, og efterfølgende må referere det skete på kunstig vis til facebook-læserne. Mest skæmmes romanen af en kedeligt harmonisk slutning, som med vold og magt skal være optimistisk, og hvor de lige netop mødes. Men inden da har romanen været et forrygende, friskt realismepust.
Anmeldelse fra Helsingør Dagblad
Af Lilly Jensen , den 4. juni 2010
En roman om fire unge skrevet som en dialog på facebook. Og den skal (citat fra bogen) læses, om I »så skal stjæle en ligvogn, begå tankstationsrøveri og blive forfulgt af EB og politiet...«
ANMELDELSE: Hej, tjek lige websiden: http://www.facebook.com/group.php?gid=110453103440, så er I fanget ind i Mirabella, Rebekka, Tobias og Valdemars korrespondance på facebook.
Jeg lod mig nu fange ind af bogudgaven »Er I der? En facebookroman«, der foreligger i grå mini-computerskærm-format med de fire venners »faces« afbildet på forsiden.
»Er I der?« er en roman for unge fra 12 år og derover. Den er skrevet af forfatteren Daniel Zimakoff fra Espergærde, der sammen med forfatter-kollegerne Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved og Alberte Winding skriver direkte i facebook som en dialog mellem de fire venner, der efter et efterskolekursus i psykologi er besluttet på at holde kontakten.
Vi følger deres beskrivelser af tanker, samvær og oplevelser med arbejde, skole, forældre og venner. Deres facebooknotater afspejler deres forskellige personligheder, humørstemninger, miljø, sprogbrug og problemløsningsstrategier. Tvære Tobias, venlige Valdemar, milde Mirabella og rebelske Rebekka, er I med derude???
Det er ikke bare løs snak, vi udsættes for undervejs. De fire venner står blandt andet over for at skulle blive enige om at hjælpe en fælles ven fra efterskolen, der har psykiske problemer. I hvilket omfang er man solidarisk og med hvem? De må tage stilling til deres forældres måde at leve deres liv på, og de må tackle forelskelser og voksne med forskellige tilgange til tilværelsen.
Der er nok at blive klog af, også for en gammel kone som mig, og så er sproget sjovt, anderledes og direkte i forhold til de bøger, som jeg normalt har i mine hænder:
»Tobias 31. oktober kl. 18.32. »He he, det er fandme skægt, det her. Min mor er hjemme, og vi spiller spillet som to små legekammerater igen. Overvejer at kysse i sofaen i aften bare for at se reaktionen. For resten. 5 stjerner, Valde, din gamle homolokker. Det må være svært for dig at vælge...««.
Jeg har nydt korrespondancen og tænkt, at det er nogle seje unge, som klokker i det, lever deres eget privatliv sideløbende med de voksne, som kommenteres fyldigt og klask-beskrivende.
Det er godt, sjovt, alvorligt, realistisk og tankevækkende. Hvor tæt dialogerne ligger »autentiske« unges måde at skrive og kommunikere på, kan jeg ikke vurdere. Men disse fire unge (forfattere) kan i hvert tilfælde udtrykke sig skriftligt, så billeder og situationer står lyslevende for læseren. Og så kan jeg se på facebook, at de nu planlægger at tage til Roskildefestival. Gad vide om den videre facebook-dialog beskriver deres oplevelser der!!
Hej Bella, Beks, Valde og Tobi. Er I der? Jeg vil smugkikke på Jeres facebook-profiler fremover. I står lyslevende for mig, og jeg vil gerne følge med i, hvordan I udvikler jer, og hvilke seje kommentarer I har til hinanden og tilværelsens overraskelser, så jeg er der i hvert tilfælde. Godt gået!
PS: EB er Ekstra Bladet.
Politiken, 29. august 2010
af Kathrine Assels
»Åh, nej«, tænker man umiddelbart, når man går i gang med ’Er I der?’ – ’Danmarks første ungdomsroman skrevet på Facebook’.
Først chick lit, så dick lit og nu også hvad man fristes til at kalde zit lit – en slags bumselitteratur, der tematiserer den turbulente teenagetid på mediesmart vis.
Det måtte selvfølgelig komme. Faktisk er det overraskende sent, at nogen finder på at udvide mediefeltet inden for genren.
Men ingen har åbenbart tænkt over det før nu, hvor fire garvede forfattere altså har fået den fikse idé at lade Facebook danne rammen om en ungdomsroman både form- og indholdsmæssigt.
Som at trykke 300 bumser
Gennem mere end 300 Facebook-indlæg portrætterer Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff fire efterskolevenner, der opretter en Facebook-gruppe for at holde kontakt efter skolens afslutning.
Det lyder omtrent lige så trivielt som at trykke 300 bumser ud. Ved første øjekast ligner indholdet i beskederne da også forlængede udgaver af de up-dates, man normalt finder på Facebook.
Intetsigende referater af dagligdags gøremål og overfladiske, ironiserende betragtninger a la: »… har købt iPhone«, »Whatever, jeg er faktisk gået i cølibat«, »læser en ret spændende bog om en indiansk stamme …« osv. osv., indtil ord som ’tidsspilde’, ’sniksnak’ og ’navlepilleri’ presser sig gevaldigt på.
Pubertær kaostilstand
Ved nærmere eftersyn viser det sig dog, at materien under zit lit-overfladen er langt mere interessant end først antaget.
Facebookgruppen udvikler sig nemlig til en slags forlængelse af det psykologihold, de fire venner var en del af på efterskolen. Et bekendelsesforum, hvor der deles hemmeligheder og problemer. Og dem har de fire rigeligt af.
Faktisk befinder de sig på hver sin måde midt i en eller anden form for pubertær kaostilstand.
Tobias, der bor alene med sin overbeskyttende mor, søger ny mening med tilværelsen efter at være droppet ud af 1.g. Valdemar lider under sine forældres kriseramte ægteskab og den indestængte sorg, der hviler over familien efter tabet af hans lillesøster.
Mirabella er træt af at være mor for sin egen, hjælpeløse mor og savner den far, hun aldrig har kendt. Rebekka kæmper med sin indre rebel og har svært ved at leve op til sin indremissionske families normer.
Bag facaden
En del af fascinationskraften ved chick/dick/zit lit-genren er netop denne bekendelsesform. Delingen af privatsfæren med læserne. Nøglehullet til, hvad den canadiske sociolog Erving Goffman kalder ’backstage’-området.
I tilfældet ’Er I der?’ gælder dette dog i dobbelt forstand. Dels får man som læser indblik i de fire venners tanker og følelser. Og dels får de fire venner hver især lov til selv at træde ud af karakter og samtidig være vidne til de andres facadedrop.
Vi følger med andre ord med, når de fire trænger under huden på hinanden – om bag Facebook-facaden, helt derind, hvor medlemmerne arbejder med deres ’faces’, for nu at blive i Goffman-terminologien.
Jeg-konstruktionen finder her i høj grad sted i samspillet med gruppen. De fire venner spejler sig i hinanden, og deres kommunikation får nærmest karakter af kollektiv selvrefleksion. Vennernes mening og kommentarer har stor betydning for den enkeltes selvopfattelse.
Trods afstanden opstår der også hurtigt en signifikant gruppeidentitet, der baserer sig på den delte, men hemmelige information.
Fire nye venner
Paradoksalt nok er netop distancen en af bogens kvaliteter.
Det at forfatterne ikke fysisk har siddet sammen og ikke på forhånd har vidst, hvordan de andre ville reagere på deres indlæg, tilfører handlingen en særlig autenticitet og dynamik.
Samtidig lykkes det de +40-årige forfattere at ramme teenagetonen overraskende troværdigt (måske på grund af et selvbiografisk islæt?).
Som en læser udtaler på bagsiden af coveret, er det at læse ’Er I der?’ næsten som at få fire nye venner.
Det siger lidt om bogens kvalitet – eller om Facebooks indflydelse på venskabsbegrebet for den sags skyld.
Fortællingen.dk, 8. september 2010
Er I der? udkom sidste efterår på Facebook, hvor man hver uge kunne følge Mirabella, Valdemar, Tobias og Rebekka. De har gået på efterskole sammen, og nu hvor de er tilbage i det “civile” liv, savner de hinanden.
I daglige facebook-opdateringer kommunikerer de sammen, og fortæller om alt lige fra forældrenes sexliv til kedelige studiekammerater.
Der er en femte ven i gruppen. Johan. Men hvor er han? Ingen har hørt noget, og de er bekymrede. Især da de finder ud af, at han er lukket inde på psykiatrisk ungdomsafdeling på Odense Sygehus. Johan har forsøgt at begå selvmord! Har det noget at gøre med det der skete dengang på teltturen?
Efter at have besøgt Johan, er Mirabella overbevist om, at han må reddes. Sammen med vennerne på Facebook, begynder de at lægge en plan for redningsaktionen.
Men den slags tager tid, for der er også lige et liv ved siden af, der skal leves. Valdemar begynder at kysse på Rebekka. Men så kysser han på Helene?! Og hvad sker der med Tobias og Mirabella?
Hver forfatter har haft sin person, hvilket gør at personerne har hver deres “lyd”, så de er nemme at skelne fra hinanden og på den måde også meget autentiske.
Handlingen udspiller sig i korte facebook-indlæg. Det tog mig nogle sider at vænne mig til formen, men lige pludselig fandt jeg mig selv helt inde i fortællingen, om de fire unge venner, der prøver at finde ud af livet efter efterskolen.
“Jeg synes godt om” denne fortælling, som først blev udgivet på Facebook, men som også fungerer som bog!
Zimakoff, Winding, Ringtved og Donslund har hver i sær skrevet flere bøger for børn og unge. Dette er deres første projekt sammen.
Læs meget mere om Er i der? på bogens Facebookside
Endnu bedre – læs bogen
Anmeldelse af Andra 17 år
Mirabella åbner en facebookgruppe for sine fire tætteste venner fra efterskolen. De bor alle fem forskellige steder i Danmark, og facebook er derfor en oplagt mulighed for at holde kontakten. Hun håber nemlig på at kunne se dem alle igen, men kun Rebekka, Tobias og Valdemar svarer. Det sidste medlem, Johan, er ikke til at få fat på, hverken på facebook eller telefonen. Hvad er der mon blevet af ham? Og kan det have noget at gøre med deres sandhedsspil i teltet?
Vennerne beslutter sig for at opklare mysteriet, der ikke kun bringer dem endnu tættere sammen på trods af den fysiske afstand, men også skaber en masse problemer - som om, der ikke er nok af dem i forvejen. Grænserne imellem dem bliver tilslørede, især når andre følelser begynder at spille ind. Det er nemlig svært at vide, hvor langt man må gå, og hvor meget venskaber egentlig kan holde til.
Ungdomsromanen "Er I der?" er skrevet på en alternativ måde, da historien er skrevet som beskeder imellem vennerne. Da jeg gik i gang frygtede jeg, at det ville blive forvirrende at læse ud fra alle fire personers synsvinkler, men hvor blev jeg dog imponeret efter allerede de første par sider. Måden, den er skrevet på, gør det langt mere intens, end den ellers ville have været, da handlingen og tankerne bliver ét.
"Hold kæft hvor det sejler for os, hva'? Jeg mener, jeg er et dropout, Beks bevæger sig fra bibelstærk bimbo til Berliner-bersærker, og Bella bakser med både ... øv, kan ikke finde på flere bogstavrim ... men fint digt, Bella."
For at komme tilbage til handlingen, så har jeg sjældent grint så meget igennem en bog, som jeg gjorde under denne. Den har masser geniale citater, som jeg vil huske længe endnu. Spørgsmålet, der ligger i titlen, "Er I der?" passer perfekt til bogen, for man føler sig helt og igennem tilstede, når man læser den. Det må blive en af mine yndlings ungdomsromaner hidtil, fordi den indeholder så mange relevante ting for unge.
Og ikke nok med, at den er humoristisk, og handlingen flyder, selvom alt foregår over samtaler - den sætter også en masse tanker i gang hos en. For venskaber er næsten ligeså nødvendige som luft, og det bliver man helt sikkert mindet om i løbet af bogen. Det ungdommelige sprog er hverken påtaget eller irriterende, men derimod med til hive en langt ind i historien. Så langt, at man helst ikke vil ud igen. Jeg håber på, at flere af dens slags bøger bliver udgivet, for jeg nød at læse hver side af denne. Og som I nok har forstået på det hele, giver jeg den 5/5 velfortjente stjerner.
Karakter: 5 ud af 5 stjerner